YABANCI ÇALIŞTIRMA REHBERİ

YABANCI ÇALIŞTIRMA REHBERİ

Yapılabilecek denetimlerde, yabancı çalışanlarla alakalı idari cezalara maruz kalmamanız için, yabancılarla alakalı gerekli izinleri almış olmanız gerekmektedir. Şu anda yabancı çalıştırabilmek için 2 yöntem bulunmaktadır. Yabancı çalışanlarınızı, Mesleki Eğitim Merkezlerine (Çıraklık Okulu) yazdırarak okul dönemi boyunca yanınızda istihdam edebilir veya Çalışma Bakanlığından Çalışma izin belgesine başvurabilirsiniz. 2 Yöntemide aşağıda sizlere aktarmaya çalışacağız.

1- YABANCI ÇALIŞANLARI (Suriyeli) ve TÜRK ÇALIŞANLARI ÇIRAKLIK EĞİTİME YAZDIRMA
Yanımızda meslek öğrenenleri yaş haddi olmaksızınTürk yada yabancı farketmeksizin Mesleki Eğitim Merkezlerine (Çıraklık Okulu) kayıt yaptırmak sureti ile hem aday çırak başına aylık 1750 TL (çalışan sayısına ve yıllara göre değişkenlik gösterebilir) destekten faydalanabilir hem de çalışanların SGK primleri (Sadece Sağlık) çıraklık okulu tarafından ödendiği için yasal zorunluluğuda yerine getirmiş olup, çalışma izni almış gibi sayılacaksınız.

Çırak öğrenci kaydettirmek için işletmelerden istenen USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ, Suriyelilerden istenen TÜRKÇE KURSU A1 Belgesi ve SOSYAL YARDIMLAR ile alakalı Esnaf ve Sanatkarlarımızdan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda yapılan çalışmalarımızla, Yabancıların (Suriyeli) çıraklık eğitime yazılmaları için gerekli olan A1 SEVİYE Türkçe Kursu Zorunluluk olmaktan çıkarılmıştır, 

Çıraklık okuluna yazılan suriyelilerin almakta olduğu sosyal yardımlarda kesilmeyecek kesintiye uğramayacaktır. 

Ayrıca Çıraklık okuluna Çırak kaydettirmek için zorunlu olan USTA ÖĞRETİCİ BELGESİ’de USTALIK BELGESİ SAHİPLERİNE artık online olarak e-devlet üzerinden yapılan eğitim ile verilebilmektedir. 

Yanında çalışanları kursa kayıt ettirmek isteyen veya Usta Öğreticilik Belgesine başvurmak isteyen esnaf ve sanatkarlarımız MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ile iletişime geçebilirler.

Yanında çalışanları kursa kayıt ettirmek isteyen veya Usta Öğreticilik Belgesine başvurmak isteyen üyeleri olan odalarımız federasyonumuz ile iletişime geçebilirler.

Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:

  • En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak. 
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir. 
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir). 
  • Kayıt için yaş sınırı yoktur. 
  • Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

2- ÇALIŞMA İZİNİ BAŞVURUSU

Bir diğer yöntem ise yabancılara çalışma izni başvurusunda bulunmaktır. Çalışma izinleri, çalışacak yabancı uyruklu kişiler için işletmeler tarafından e-devlet üzerinde e-imza ile yapılır.

Çalışma izni alacak yabancılar en az 6 aylık geçici koruma sürelerinin doldurmuş olmalıdır.

İşverenler; https://ecalismaizni.ailevecalisma.gov.tr adresi üzerinden Çalışma izin belgesine başvurabilirler.

2023 YILINDA İZNİ OLMAKSIZIN YABANCI ÇALIŞTIRAN İŞLETMELERE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI HAKKINDA…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir